Плоското стъпало – нормално ли е и кога да го лекуваме?

10666

Стъпалата са опората на нашето красиво човешко тяло.

Като се изчисли площта на цялото тяло –средно около 1,73 кв.м., се оказва, че ние разчитаме да се държим изправени едва на ок. 2,5% от площта. Когато настъпят оплаквания в областта на стъпалото, се нарушава ритъмът на живота ни, не можем да бъдем активни, да си вършим работата, намалява физическата активност, повече седим, лежим, а любимите ни обувки на висок ток стоят в шкафа.

Плоското стъпало – нормално ли е и кога да го лекуваме | ОРТОТЕХ Блог 2
Какво всъщност е плоскостъпие?

Плоскостъпието е спадане на напречния и/или надлъжния свод на стъпалото, което може или не да предизвика оплаквания, болки, изтръпване и бърза умора при ходене и натоварвания. Нормалното стъпало работи като амортисьор на цялото тяло. Всеки път, когато стъпваме или тичаме, стъпалата поемат до 5 пъти нашето тегло и ако липсваше тази шок-абсорбинг функция, нашите кости нямаше да понесат тежестта, с която ги натоварваме, и щяха да се разместят или дори счупят.

Съществува и т.нар. безсимптомно плоскостъпие, т.е при преглед се установява наличие на състоянието, но липсват оплаквания от страна на пациента. При тези случаи може, без да е задължително, да се използват индивидуални ортопедични стелки за профилактиране на бъдещи оплаквания.

Плоското стъпало – нормално ли е и кога да го лекуваме | ОРТОТЕХ Блог

Най-честата последица от плоското стъпало е свръхпронацията /стъпването навътре/, която предизвиква и най-много медицински проблеми. Как да проверим дали стъпалата имат подобен проблем:

 1. При стоеж на равна повърхност погледнете стъпалата откъм гърба.
 2. При нормално стъпало ахилесовото сухожилие е перпендикулярно на повърхността на пода, докато при плоското стъпало сухожилието се извива навън и стъпването се осъществява на вътрешния ръб на ходилото.

Ако това състояние не се лекува, то води до други болезнени състояния –плантарен фасциит,

шипове в петата, чести травми на глезена, остри болки в стъпалата.

Какво да правим, ако имаме плоскостъпие?

Най-напред посетете специалист, за да установите състоянието на стъпалата си. При диагностицирането на плоското стъпало специалистът наблюдава позицията на стъпалата в право и седнало положение отпред и отзад. Обикновено се прави и анализ чрез наблюдение на обема на движения на стъпалото при ходене. Тъй като състоянието на стъпалото често е свързано с изменения на тазобедрените стави и с коленете, те често също могат да бъдат прегледани. Понякога се налага рентгенова диагностика, за да се прецени степента на измененията в костната структура на стъпалото. За регистриране на данните в наши дни се използва и метода на компютърна диагностика на точките на натоварване, с цел създаване на дигитален файл с данните на пациента, чрез който може впоследствие да се проследят промените в стъпалото.

Плоскостъпието при децата

Съвременната ортопедия приема, че плоскостъпието е нормално до втората година след раждането на детето. Плоскостъпието не се профилактира или лекува с обувки. В периода от 3 до 7 години се появяват истинските оплаквания от плоскостъпието. Това е важен период, в който като родители е добре да успеем да формираме добро отношение към спорта и физическата активност изобщо. Много от ортопедичните проблеми през следващите периоди на детството се дължат на слабост на мускулатурата и липса на активност от нашите “компютърно-телевизионни” деца. Оплакванията от плоскостъпието в тази възраст могат да се увеличат и да се наложи консултация с ортопед и направата на индивидуални или стандартни ортопедични стелки.

Някои симптоми на плоско стъпало при децата:

 • Болка, схващане на стъпалото, прасеца или крака
 • Изкривяване на петата настрани
 • Странна походка или промяна на походката
 • Оплакване за неудобство при носене на обувки
 • Намалена енергия при физически натоварвания
 • Доброволно отказване от физическа активност

При оплаквания се предлага следното комбинирано лечение:

 • Промяна в двигателната активност – детето трябва да ограничи дейностите, като дълго ходене и стоене прав, които му причиняват болка.
 • Поставяне на индивидуална ортопедична стелка в подходяща обувка, която да облекчи оплакванията.
 • Осигуряване на подходящи обувки за детето – точен размер, със широчина според крака, с меки подметки, от естествени материали за по-малко задържане на влагата, лесни за поддържане, с достатъчно дълбочина за поставяне на ортопедичната стелка.

Ако детето има безсимптомно плоскостъпие, се дават съвети за укрепване на мускулатурата и създаване на благоприятни за стъпалото навици – двигателна активност и упражнения като ходенето бос по пясък и трева, спортуване.

При диагноза плоскостъпие рядко се стига до оперативно лечение. Плоскостъпието може да бъде вродено и ако се открие навреме още в детските години, то лесно може да бъде коригирано и да не се стига до оплакванията, често срещани в зряла възраст.

Плоскостъпието при възрастните

В зряла възраст то може да настъпи при носене на неподходящи обувки – особено при жените твърде висок ток – над 4 см. и/или заострени отпред, при професии с продължително стоене на крака. Прегледът се осъществява от медицински специалист – ортопед, който определя степента на измененията чрез преглед на стъпалата в изправено и седнало положение, както и при ходене.

Лечението включва:

 • Избор на подходящо коригиращо изделие – индивидуална ортопедична стелка или подложка за стъпалото
 • Съвети за подбор на подходящи обувки – достатъчно широки в предната част, не по-високи от 3-4 см. за жените, с мека подметка и точен размер.
 • Упражнения за укрепване на мускулатурата на стъпалото и създаване на добри навици за редуване на натоварване и почивка в ежедневието.

Някои ефективни активности са например:

 • бягане с боси крака по трева, по плитка вода, върху чакъл или пясък/морски бряг/,
 • ходене по неравен терен с еластични меки обувки с тънки подметки,
 • ходене боси с високо вдигнати пети,
 • хващане на хартиено топче с пръстите на краката,
 • намаляване на телесното тегло,
 • редуване на натоварване и почивка на стъпалата при дълго ходене или стоене прав – по 1-2мин на всеки час.
Какво представлява индивидуалната ортопедична стелка? Как се изработва?

Ортопедичните стелки са най-общо разделени на два вида – стандартни /фабрични/ и индивидуални. Стандартните са фабрично произведени по номерата на обувките и имат умерени корекции в областта на напречния и надлъжния свод.

Индивидуалната стелка са произвежда след снемане на 3D отпечатък от ходилото чрез ортопедична пяна или 3D скенер. В първия случай от отпечатъка се изработва гипсова отливка от стъпалото на пациента, която се поставя във вакуум формоваща машина.

Една от технологиите за производство е с термоформоване. Материалите, от които се изработва стелката, се нагряват до определена температура, поставят се върху позитива на гипсовата отливка и се формоват по индивидуалните контури на стъпалото. Специалистите поставят необходимите корекции на напречния свод, може да се добавят допълнителни клинове за стабилизиране на надлъжния свод, повдигане на петите, ако се налага, правят се отвори в областите с мазоли или шипове в петата. На финала се поставя покритие, което да осигури добър дизайн, удобство и хигиена при носене. Стелките се поставят в обувките на пациента, изрязват се в предната част по контура на обувката, за да са маскимално удобни. Поддържането им е като при обувките – добре е да се вадят за проветряване след всяко носене, почистват се с влажна кърпа далече от източници на топлина, не се мокрят с течаща вода , за да не се деформират. Стелките могат да се местят в различните обувки, стига те да не се различават драстично по форма в предната част.

Ако пациентът носи стелки за първи път, трябва да свиква с новите стелки за около седмица, като първия ден се носят 1-1,5часа, и всеки ден се увеличава времето с 1 час. Възможно е да се изпитва дискомфорт в първите дни, който при спазване на тези съвети, бързо отшумява. Плоскостъпието не се лекува със стелки, стелките помагат да отшумят оплакванията и болката да стихне. Ако сводът вече е спаднал, не е възможно да се „вдигне” с помощта на стелки, обувки или други продукти. Целта на лечението е да се коригира позицията на стъпалата спрямо повърхността, да се подобри стойката, навиците за натоварване и да се намалят или изчезнат оплакванията.

В обобщение няколко добри съвета:
 • Грижете се за комфорта на стъпалата си, не ги напъхвайте в тесни и високи по 8-12см. модни обувки за по 10-12 часа на ден и то всеки ден, защото след години оплакванията от болките в пръстите, в сводовете, е неизбежна.
 • Избирайте обувките се грижливо, винаги купувайте точния размер, съобразявайте се със формата на стъпалото си, а не единствено с модните тенденции.
 • Добре е да изключите от гардероба си тесните отпред като фуния обувки, колкото и да ви харесват. Ако толкова не можете да се откажете от тях, поне ги използвайте по 1-2 часа и то само по специални поводи, в останалото време носете удобни обувки.
 • Ходете боси във всеки удобен случай – вкъщи, по тревата, на плажа. Хората, които живеят в райони, където традиционно се ходи бос, не страдат от плоскостъпие и стъпалата им са с укрепнала, тренирана мускулатура.
 • Поддържайте постоянно телесното си тегло. Ако е наднормено, го коригирайте, това ще отбремени натоварването както в стъпалата, така и във всички останали стави – тазобедрени, коленни.
 • Поддържайте кожата на стъпалата си в перфектно състояние – хидратирайте с козметика за крака, почиствайте редовно загрубялата кожа, не допускайте омазоляването да стане болезнено, ежедневната хигиена със сапун и вода е задължителна за профилактиката на гъбичките и неприятната миризма.
 • Поддържайте обувките си, проветрявайте ги, носете поне по 2 чифта на сезон и ги редувайте.
 • Спортувайте – тичане, особено на пръсти/по 5-10 мин. на ден/, туризъм, колективни игри – волейбол, баскетбол, джогинг, каране на велосипед . За тези дейности ще ви бъде благодарен целия организъм.
 • Редувайте натоварване с почивка, крайностите никога не са добър избор.
 • Ако имате болки и оплаквания, не отлагайте, посетете специалист и помогнете на стъпалата си да си вършат добре работата – да ни служат всеки ден, за да сме здрави, работоспособни и щастливи.