Политика на поверителност и защита на личните данни

  1. Въведение

Извършвайки дейността си компанията ОРТОТЕХ ЕООД, ЕИК 113564393, със седалище и адрес на управление: гр. Перник, ул. Найчо Цанов 26, ап.7 обработва информация, между която и такава, представляваща лични данни.

Всяка информация, включително събирана от интернет страница www.orthoteh-bg.com, се притежава и управлява от ОРТОТЕХ ЕООД в съответствие с разпоредбите на Закона за защита на личните данни и свързаната правна уредба включително, но не само, Регламент (ЕС) 2016/679 („GDPR”).

Настоящата Политика има за цел да Ви информира за начина, по който обработваме Вашите лични данни в качеството си на администратор, както и за Вашите права.

Защитата на личните данни е от изключителна важност за нас. ОРТОТЕХ ЕООД не продава Вашите данни на други дружества или лица. Ако предоставяме Вашите данни на трети лица, то това са наши изпълнители или доставчици, които обработват информацията от наше име, следвайки инструкциите ни и прилагайки приетия  Регламент за защита на личните данни. Стремежът ни е да бъдем максимално ясни, конкретни и прозрачни в информацията относно обработването на личните Ви данни.

  1. Лични данни

Лични данни са всяка информация, свързана с идентифицирано или подлежащо на идентификация физическо лице, като електронен адрес, имена, възраст, дата на раждане, телефон и други. Във връзка със спецификата на дейността си ОРТОТЕХ ЕООД, може да събира и обработва и конкретни биометрични данни, с цел еднозначно идентифициране на лицето и неговото конкретно физическо състояние.

Лични данни, разкриващи раса или етнически произход, политически възгледи, религиозни или философски убеждения или членство в синдикални организации и обработка на генетични данни, или данните относно сексуалния живот или сексуалната ориентация на физическо лице са специална категория лични данни. ОРТОТЕХ ЕООД не събира и не обработва такава информация за Вас.

  1. Събиране и използване на лични данни

ОРТОТЕХ ЕООД събира, използва, съхранява и обработва личните Ви данни, които са нужни на компанията за предоставяне на услугите и стоките на ОРТОТЕХ ЕООД. Данните Ви служат за управление на Вашия профил в интернет страницата ни, когато сте си създали такъв и управление на Вашите покупки. Част от предоставената от Вас лична информация служи също и за изготвяне на индивидуални продукти, които са заявени от Вас. Събраната лична информация може да бъде употребявана и за статистически и маркетинг дейности на ОРТОТЕХ ЕООД, които са свързани с подобряване качеството на услугите ни.

  1. Видове събирана лична информация
  • При създаване на Профил, регистриране на интернет страницата ни, купуване продукт, сключване на договор – имената Ви; електронния Ви адрес; адрес за доставка на поръчаните от Вас стоки;
  • За управление на достъп и идентифициране на профила Ви – електронен адрес и парола;
  • При плащане онлайн с дебитна/кредитна карта – електронен адрес, номер на клиент, номер на телефон, адрес за доставка, информация, свързана със средството за плащане, сума на покупката.
  • За издаване на фактура и обработването ѝ – всички данни, изискуеми по чл. 114 от ЗДДС;
  • Участие в онлайн проучване и други маркетингови дейности – данните предоставяни в рамките на различните проучвания са упоменати в самото проучване и при предоставянето им ще бъдете уведомени за срока на съхраняване и обработване.
  • При рекламации и жалби – имената Ви, електронния Ви адрес (ако е използван като начин на комуникация), продуктите, които са купени; пощенски адрес, информация относно рекламацията/жалбата и засегнатия продукт/и;
  • За производството на индивидуални продукти – имената Ви, адрес на доставка, електронен адрес (ако е използван като средство за комуникация), използвано средство за плащане, сума на плащането и продукт/и, дата на приемане на поръчката, специфични особености, с които трябва да се съобразим при изработката на индивидуално медицинско изделие.
  1. Цели и основания за използване на личната информация

Основните дейности, цели и основания, които са свързани с обработване на личните данни за ОРТОТЕХ ЕООД са:

  • Дейности по управление на електронния ни магазин;
  • Данни за целите на изпълнение на направена поръчка/и от електронния магазин на ОРТОТЕХ ЕООД на основание сключването на договор;
  • Дейности по изготвяне на индивидуално медицинско изделие, на основание легитимния си интерес да произвеждаме качествени продукти и да им осигурим необходимите корекции, подмяна, ремонт, когато това е нужно;
  • Данни за системата ни за предотвратяване на измами при плащане на основание нашия легитимен интерес да защитим данните, които контролираме;
  • Осчетоводяване и фактуриране на покупките на основание законовото ни задължение за това;
  • Дейности по управление на Вашия профил на интернет страницата ни, на основание Вашето дадено съгласие;
  • Данни, свързани с управление на достъпа Ви до личния профил в уеб-страницата ни (идентификация), на основание Вашето дадено съгласие;
  • Маркетингови дейности на Дружеството на основание дадено съгласие.
  • Установяване на аномалии, рекламации, свързани с продукти на ОРТОТЕХ ЕООД, на основание легитимния интерес;
  • Въпроси, отправени към нас, свързани с продукти, на основание съгласието Ви.

Личната информация, която събираме, ни помага в разработването, доставката и усъвършенстването на продуктите, услугите, съдържанието и рекламата ни. Ако сте си създали профил в интернет сайта ни, можете да актуализирате в него предпочитанията си по всяко време.

Възможно е периодично да използваме личната Ви информация, за да изпращаме важни съобщения като известия относно покупките Ви и промени в правилата, условията и различните ни политики.

Ако участвате в събития, лотария, конкурс или промоция, е възможно да използваме предоставената от Вас информация, за да администрираме тези програми.

  1. Събиране на информация чрез други технологии. Употреба на бисквитки (COOKIES) и уеб отметки

„Бисквитката“ представлява много малък файл, съдържащ данни, който се съхранява в уеб браузъра на вашия компютър, когато са посетени конкретни уеб страници. Сама по себе си, бисквитката не съдържа и не събира информация, освен когато е прочетена от сървър през уеб браузър; тя може да дава информация с цел постигане на по-удобна услуга за потребителя чрез регистриране, заедно с останалите други данни и на предпочитанията на потребителя, чрез идентифициране на грешки и/или събиране на данни за статистически цели. „Бисквитката“ няма да навреди на Вашия компютър, а в резултат на употребата на сайта не се съхраняват никакви лични данни. За пълноценното използване на нашия уебсайт се изисква инсталирането на „бисквитки“. В случай, че желаете да прекратите функционирането на някоя от инсталираните „бисквитки“, вие вероятно пак ще можете да браузвате в сайта, но определени функции на сайта могат да се окажат деактивирани. Чрез промени в зададените по подразбиране настройки на браузъра, който използвате, вие можете да определяте дали да разрешите достъпа на „бисквитките“ до Вашия компютър и до каква степен. В Управление на “Бисквитките” можете да откриете как да проверите и да промените Вашите предварително зададени настройки по отношение на „бисквитките“. Моля, имайте предвид, че ако не направите никакви промени, това означава, че Вие приемате настройките по подразбиране на браузъра и се съгласявате с активирането функциите на „бисквитките“. В случай, че не сте съгласни, моля, променете настройките на вашия браузър и ограничете или премахнете функцията за инсталиране на „бисквитките“. Тази информация е обобщена и се предоставя във връзка с нашите усилия да спазим изискванията на последните законови разпоредби, както и за да се гарантира, че ние сме открити, почтени и ясни по отношение на поверителността на данните на потребителите.

Уеб отметката е прозрачно графично изображение, което се вмъква в онлайн съдържание, видеоклип или имейл и позволява на сървър да чете определен тип информация от устройството Ви, като например кога е разгледано определено съдържание или конкретно съобщение по имейл.

Параграфите по-долу имат за цел прозрачност да Ви дадат необходимата и изчерпателна информация за бисквитките и уеб отметките, които ОРТОТЕХ ЕООД използва на интернет страницата си. Ние Ви обръщаме внимание върху факта, че ако споделяте използването на Вашето устройство с други лица е възможно да се промени и персонализирания характер на действие на бисквитките или отметките.

Интернет страницата използва бисквитки за да улесни навигацията Ви. Бисквитки и отметки се използват за:

  • Бисквитки, необходими за функциониране на Вашето търсене, които Ви дават възможност да използвате основните функционалности като управление на „пазарна кошница“ и поддържат възможна идентификация Ви през цялото търсене;
  • Персонализиращи бисквитки, които Ви дават възможност да посещавате интернет страниците по персонализиран начин според предишните Ви посещения, покупки и др. Позволяват Ви да намерите по-бързо офертите, които най-много Ви подхождат;
  • Рекламни бисквитки, които Ви позволяват да получавате оферти от ОРТОТЕХ ЕООД на интернет страници на външни партньори;
  • Уеб отметката, за идентифициране на интерес към дадени предлагани продукти.

Можете да настроите интернет браузъра си, така че да не запаметява бисквитки или да изтриете запаметените вече такива. Ако желаете да се възползвате от тези функции, моля обърнете се към производителя на Вашия интернет браузър за допълнителна информация при настройката му.

  1. Лични данни в социалните мрежи.

Достъпът Ви до социалните мрежи като Facebook, Instagram, Google +, YouTube, Twitter и други такива, предвижда отделна регистрация и приемане на общите условия на тези сайтове. ОРТОТЕХ ЕООД не отговаря за защитата на личните Ви данни при приемането на тези Общи условия. Молим да се запознаете подробно с Общите условия на тези сайтове.

  1. Разкриване на лични данни

В рамките на Ортотех ЕООД достъп до лична информация имат само служители, чиито непосредствени задължения са свързани с дейностите, за които се събират и обработват съответните лични данни.

ОРТОТЕХ ЕООД може да разкрива определена лична информация пред стратегически партньори, – подизпълнители, които работят с нас като предоставят продукти и услуги, свързани с дейността на компанията или помагат на ОРТОТЕХ ЕООД в производството, доставката и маркетинга към клиентите. Лична информация ще бъде предоставяна само в случаите, когато това е неизбежно (например изготвяне на поименни клиентски карти или изпращане на определена стока, която сте си поръчали чрез куриерската фирма, избрана от Вас в заявката или обявена в условията за доставка).

За случаите, в които ОРТОТЕХ ЕООД споделя информация за Вас с трети лица – доставчици на ОРТОТЕХ ЕООД, компанията има механизми, с които гарантира, че те предоставят ниво на защита на данните според уговорения стандарт за това. Вашите данни се считат за поверителни и за нашите партньори.

Възможно е да се наложи – по закон, при съдебен процес, при съдебен спор и/или по заявка от страна на обществени и правителствени органи в или извън Вашата страна на местоживеене – ОРТОТЕХ ЕООД да разкрие личната Ви информация. Възможно е и да разкрием информация за Вас, ако установим, че за целите на националната сигурност, правоприлагането или други проблеми от обществена значимост, такова разкриване е необходимо или уместно

  1. Защита на личната информация

ОРТОТЕХ ЕООД взима предпазни мерки – включващи административни, технически и физически мерки – за да защити личната Ви информация от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване.

Онлайн услугата – ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН използва кодиране чрез защитени способи на всички уеб страници, на които се събира лична информация.

Когато публикувате във форуми, чат стаи или услуги на социални мрежи, личната информация, която споделяте, е видима за други потребители и може да бъде четена, събирана или използвана от тях. Вие носите отговорност за личната информация, която изберете да предоставите в тези случаи.

Всички служители на ОРТОТЕХ ЕООД, които имат права за работа с лична информация, са задължени да опазват поверителността ѝ, както и да спазват приложимите организационни и технически мерки за защитата ѝ. Достъпът до данните Ви е ограничен на принципа на необходимост за извършване на задълженията си.

За случаите, в които ОРТОТЕХ ЕООД споделя информация за Вас с трети лица – компанията има механизми, с които гарантира, че те предоставят ниво на защита на данните според уговорения стандарт за това.

  1. Съхранение на личната информация

За да опредeлим подходящия период на съхранение, ние вземаме предвид количеството, естеството и чувствителността на данните, потенциалния риск от вреди в случай на неоторозирана употреба или предоставяне, целите на обработката и това дали можем да постигнем тези цели чрез други средства, както и приложимите законови изисквания за съхранение на данните.

Ще задържим личната ви информация за период, необходим да бъдат изпълнени целите, изложени в настоящата Политика за защита на личните данни, освен ако по закон не се изисква да я задържим за по-дълъг период. Според вида данни и целите, за които са събрани, е определен срок за съхранение, с изтичането на който информацията се изтрива окончателно.

По закон сме длъжни да съхраняваме някои основни данни за клиентите си (като например имена, информация за контакт, финансова информация и информация за извършени транзакции) за период от десет години.

  1. Вашите законови права във връзка със събирането използването на личните ви данни

Ако сте предоставили Ваши лични данни на ОРТОТЕХ ЕООД, Вие разполагате със следните възможности по всяко време:

  • да проверите точността, пълнотата и актуалността на информацията Ви за контакт, като влезете във Вашия профил в интернет страницата на ОРТОТЕХ ЕООД, когато сте си създали профил там;
  • право на достъп до личните Ви данни, обработвани от ОРТОТЕХ ЕООД;
  • право да искате извършването на подходящо коригиране, заличаване или блокиране на личните Ви данни;
  • право на преносимост на данните в структуриран, широко използван и пригоден за машинно четене формат;
  • правото да възразявате по всяко време срещу обработването на личните Ви данни, когато има законни основания за това;
  • право да откажете обработване на личните Ви данни за целите на получаване на електронен бюлетин и други маркетингови комуникации и др.;
  • право на жалба до Комисия за защита на личните данни, ако считате че са нарушени Вашите права за защита на данните.

Ако искате да упражните правата си или да изявите отказ от получаване на електронния ни бюлетин и други маркетингови комуникации, може да се свържете с нас чрез изпращане на съобщение на orthoteh@abv.bg или чрез изпращане на писмо на пощенски адрес:

1528 гр.София,

ул. Неделчо Бончев 8, ет 6 ,

ОРТОТЕХ ЕООД, За длъжностното лице по защита на личните данни.

Можете да се свържете и с „Лицето по защита на личните данни в Ортотех ЕООД” на тел: 0899 140 919

Можем да откажем да обработваме заявки, които се повтарят неоснователно, изискват несъразмерни технически усилия, застрашават поверителността на други потребители, заявки, които са крайно непрактични или до които иначе по закон, не се изисква достъп.

Упражняването на Вашите права, когато те не са повтарящи се и неоснователни, не е обвързано със заплащане на такса.

При получаване на искане за упражняване на някое от правата Ви е възможно да ни е необходима допълнителна информация от Вас, с която да потвърдим Вашата самоличност, за да се уверим, че имате право на достъп до данните (или да упражните някое от другите права). Това е мярка за сигурност, която цели да гарантира, че лични данни не се предоставят на лица, които нямат право да я получат.

Ние ще се стремим да отговорим на всички легитимни искания в срок от един месец. Възможно е да ни отнеме повече от един месец да отговорим на искането Ви, ако то е особено сложно или ако сме получили многобройни искания от Вас. В този случай, ще Ви уведомим своевременно и ще Ви информираме регулярно за всяко развитие.

  1. Международни трансфери на данни

Ние не извършваме трансфер на Ваши лични данни извън Европейското Икономическо Пространство (ЕИП).

  1. Лични данни на лица под 14 години

Личната информация за лица под 14 години се предоставя единствено от родител и/или законен представител.

  1. Валидност и актуализация на Политиката за защита на личните данни

Възможно е периодично да актуализираме своята Политика за защита на личните данни. При промяна в настоящата политика, на уеб сайта ни ще бъде публикувано съобщение, както и актуализираната Политика за защита на личните данни.