Защо са важни обувките? Как да избираме комфортни обувки?

1133

Защо са важни обувките?

Обувките са свързващия елемент между нашето ходещо тяло и повърхността, по която ходим. Най-често носим обувки и по-рядко сме боси, въпреки че последно носи ползи. При всяка стъпка ходилата ни се натоварват с нашата тежест, която се увеличава от инерцията при движение и тичане. Много голямо значение има вида на терена, по който ходим или тичаме. Свързващото звено между нашата тежест, неравностите, наклона и твърдостта на терена са нашите обувки. Обувките стават още по-важни, когато добавим продължителността на натоварването.

Обувките стават още по-важни с натрупването на годините, травмите или при заболявания на други органи – диабет, износване на ставите, разширени вени и др.

Обувките са важни от детска възраст, но стават още по-важни след 15-20 годишна възраст. Това е свързано с нарасналото натоварване, повишените килограми, споменатите травми и заболявания, които се натрупват с годините.

Важни характеристики на обувките са:

Достатъчна ширина в предната част
Достатъчна височина в предната част т.н. „бомбе“ на обувката
Дебелина и еластичност на подметката
Ширина на подметката в средната част
Здравина на задната част на обувката, която обхваща петата – форт на обувката
Височина на тока на обувката
Изважда ли се достатъчно дебела, оригинална стелка от обувката?

За различните активности, видове ходила и проблеми са подходящи различни видове обувки.

Съществуват серии обувки, които предлагат освен размери в дължина, размери в ширина и обем на обувката. Има модели, както за тесни и дълги, така и за по-широки в предната си част стъпала. Съществуват модели обувки и за много широки и обемни ходила.

Вижте нашите модели Ортопедични обувки

Вижте още във видеото! Чуйте повече от нашия специалист ортопед и основател, д-р Йовко Гюров.