Как да предпазим краката с компресивен чорапогащник по време на бременност?

539

Как да предпазим краката с компресивен чорапогащник по време на бременност?

Бременността е деликатно състояние, което заради повишаването на теглото и множеството промени в тялото на жената натоварва долната част на тялото. Компресивните чорапи могат да облекчат усещанията за подуване и болка в краката. Те представляват трикотаж с лечебно действие. Помагат за намаляване напрежението в краката не само през 9-те месеца, но и по време на самото раждане. Нивото на компресия се измерва в милиметри живачен стълб и се определя от лекуващия лекар.

Част от показанията за употреба са:

Разширени вени
Хронична венозна недостатъчност
Отоци в края на дена
Болка

По време на бременност нарасналия размер на матката притиска други органи, което води до застой в кръвообращението в долната част на тялото. В резултат на допълнителния натиск кръвоносните съдове се разширяват, а в последствие и вените. Освен това по време на бременност се променя и структурата на кръвта, което влияе на нейната способност да се съсирва. Много често жените забелязват видими промени в краката и ходилата. Понякога съобщават за увеличаване на размера на самото стъпало. В резултат на тези биологични особености краката на жената имат нужда от допълнителна грижа. Тук идват на помощ компресивните чорапи. Благодарение на градивната си компресия те притискат повърхностните вени, ускоряват кръвообращението и разпределят равномерно натоварването върху долните крайници. В резултат облекчават болката и подуването, което в някои етапи на бременността е доста изразено, особено в летните месеци.

Невъзможността и ограничението за приемане на лекарства по време на бременност прави компресивните чорапи отлична възможност за лечение и превенция.

Как да предпазим краката с превантивен чорапогащник за бременни 140 DEN Albert Andre | ОРТОТЕХ 3

Компресивните чорапи и бельо са медицински продукти и се предписват след консултация от лекар, най-често съдов специалист. Съществуват обаче серия специфични продукти с профилактичен характер и много лека компресия. Ако влизаш в рискова група те могат да те предпазят от проблеми със съдовете, вените и капилярите по краката.  Благодарение на постоянната компресия кръвта циркулира активно, като се подобрява снабдяването на тъканите с кислород и хранителни вещества.

Италианския производител Albert Andre предлага широка гама продукти – чорапи, чорапогащи и ¾ чорапи със степенувана компресия за профилактика и лечение при нарушения на венозната система. Серията 140 DEN има основно превантивен характер. Оказва лек и приятен релаксиращ масаж на краката, като упражнява лека компресия, между 8 и 20 mm Hg в глезена и постепенно намаляваща към прасеца и бедрото. Подходяща е за жени с цел превенция от разширени вени по време на бременност и без налични външни проявления на заболяването. Препоръчва се за употреба още от началните етапи на бременността, както и на самото раждане. За жени със съществуващо нарушение на венозната система е задължително да се консултират с лекар, който да определи нивото на медицинската компресия.

Как да предпазим краката с превантивен чорапогащник за бременни 140 DEN Albert Andre | ОРТОТЕХ 2
Как да предпазим краката с превантивен чорапогащник за бременни 140 DEN Albert Andre | ОРТОТЕХ 2

Какво означава 140 DEN?

DEN е мярка оказваща плътността на текстилната нишка в грамове. При стандартизирана дължина от 9000 метра например 140 DEN означава, че 9000 линейни метра от нишката тежат 140 гр. Тя няма отношение към нивото на компресия и се отнася само до плътността на нишките. Колкото по-висок е този показател, толкова по-плътни и по-здрави са изделията.

Чорапогащник за бременни 140 DEN Albert Andre

Чорапогащникът за бременни 140 DEN е с лека компресия от 8 до 18 mmHg, което означава, че по-високото ниво на компресия (18 mmHg) се упражнява върху глезена и постепенно намалява нагоре по крака до ингвиналната гънка, където компресията е 8 mmHg. Създаден с комфортна кройка в областта на корема, която по никакъв начин не го притиска. Предлага се в цветове черен и бежов. Облекчава уморените крака и е много приятен за кожата.

Размери и поставяне

Определянето на правилния размер е от изключително значение за правилното провеждане на терапията. Запознайте се и следвайте внимателно приложените таблици за измерване на краката към всеки продукт. Препоръчва се измерването да става сутрин непосредствено след ставане от леглото, когато краката са отпочинали и липсват отоци и подуване. Най-често чорапите с превантивен характер могат да се носят през целия ден, но задължително се дава почивка сутрин и вечер. Внимавайте при поставяне да не повредите структурата на чорапа с остри бижута по ръцете и дрехите. Чорапите и чорапогащниците на Albert Andre от серията 140 DEN нямат нужда от допълнителна ръкавица за обуване.

Противопоказания

Трябва да се имат предвид и някои противопоказния при носене на компресивни чорапи. Това са следните състояния:

Тежки форми на сърдечна недостатъчност
Нарушенията в артериалното кръвообращение на долните крайници или оперативно лечение на долните крайници е абсолютно противопоказание за компресионна терапия.
Венозни тромбози в остър период
Секретиращи рани, тежък целулит или дерматит
Алергия към текстила или някои от неговите съставни тъкани
Оток на долните крайници от сърдечен произход
Диабет с усложнения върху долните крайници