Децата и техните обувки

2074

Обувката предпазва детското ходило от средата, заобикаляща го и представлява част от облеклото. Затова първата ни грижа като родители е да намерим подходящи обувки.

Високите твърди обувки - лекуват или пречат?

Децата се развиват с последователно съзряване на различните органи и системи. След като детето се е изправило и е започнало да ходи, неговите стави, мускули и кости могат да носят тежестта на тялото. Независимо от позицията на глезените и свода, след като детето ходи само, то няма нужда от външно добавена стабилност. Съответно не са нужни и твърдите, стегнати обувки. Те по-скоро пречат на детето да има сензорен контакт на кожата си с настилката. Това е важно за цялостното му развитие и в частност на силата и координираността на мускулите на ходилото. Представете си ако някой Ви постави за два месеца гипс на двата крака. Вие ще ходите доста добре с гипса. В момента, в който свалят гипса, Вие ще ходите много трудно, защото Вашите мускули ще са отслабнали от неупотреба. Да, обувките не са гипс, но и мускулите на децата на са силни като тези на възрастните. Забравете за твърдите, високи обувки.

Важен е моделът и номерът на обувките. Важно е да са точни на ширина и дължина. Това е така, за да не се размества ходилото в обувката. По този начин се отстранява и една от причините за болка. Може да поставите стелки, които в детска възраст се нарича „Супинатор“. Супинатор означава, че завърта петичката в правилна позиция. Обувките трябва да имат достатъчно място за стелките, трябва да имат и достатъчна стабилност, за да крепят ходилото върху тях. Стелките също не са с лечебен ефект. Те се назначават при нужда и повлияват на симптомите, а не на самото плоскостъпие.

Маратонките - мода и функционалност.

Безспорно е, че децата предпочитат маратонки и въобще спортни обувки. Това не е само поради мода или защото е пример от важни за тях герои и идоли. Просто тези обувки са най-удобни. Толкова, че децата пренебрегват по-лесното изпотяване на ходилата в тях. Трябва да се каже, че маратонката не е вредна за развитието на детските ходила. Тя е широка /в общия случай/, има достатъчно място за пръстите, еластична подметка и е достатъчно стабилна, за да позиционира ходилото правилно.

Избор на модел и размер за детската обувка

Оставяме естетическите предпочитания на децата и родителите да изберат любимата обувка. Ето няколко важни, от медицинска гледна точка моменти, които да направят избора по-лесен:

  • Обувката да бъде достатъчно широка, спрямо ширината на детското краче. Ходилата са различни и по-широките изискват адекватна обувка. Много от широките обувки са проблем, защото ходилото не е стабилно в тях.
  • Номерът не трябва да е с прекалено голям аванс. Поставете крачето в обувката, нека детето да „избута“ ходилото си максимално напред в обувката. Зад петата трябва да има около 1 см. до края на обувката.
  • За най-малките деца (на 2-5 години) обувките трябва да са без стесняване и извиване навътре, т.е. да са прави.
  • Не търсете обувките да са с поставен „ортопедичен“ свод. Обикновено това е латексово или текстилно „нещо“, което нито стабилизира, нито помага. Най-често не се усеща от детето изобщо, но ако трябва да се постави Супинатор – пречи.
  • Кожените обувки или тези от естествени текстили са за предпочитане – просто по-лесно отвеждат телесната влага. Ако обаче Ви презентират сложни и „важни“ предимства, които са причина за висока цена – не се впрягайте – не е нужно да инвестирате на всяка цена.

Обувките са важна, полезна и красива част от облеклото на нашите деца. Те не са лечебно и профилактично средство по отношение на детския свод.

Детски ортопедични обувки
Какви са предимствата на детски обувки Memo?

Детски обувки Мемо са разработени с уникална система, която позволява да се проследи състоянието на детските стъпала. Така наречената „диагностична подметка“ дава сигнал дали крачето на малкото дете се развива правилно.

Детски ортопедични обувки Memo | ОРТОТЕХ БЛОГ

Подметката на детски ортопедични обувки Memo е разделена на 6 номерирани зони. В зависимост от зоната, която е видимо износена и повредена носи полезна информация за нуждата от корекция.

Диагностичната подметка не заменя мнението на специалист, а по-скоро дава сигнал на родителя, че е добре да посети такъв.

Детски ортопедични обувки Memo 2 | ОРТОТЕХ БЛОГ
Детски ортопедични обувки Memo 2 | ОРТОТЕХ БЛОГ

Обувките са конструирани да оказват подкрепа на глезена и надлъжния свод, благодарение на допълнителната термопластична опора откъм петата. Това поддържа петата в анатомично правилна позиция. Препоръчват се от педиатри в Полша, като ефективен метод за превенция на плоскостъпие и някои дефекти. Положително становище от Children’s Memorial Health Institute Варшава.

Детските обувки Memo са изработени от висококачествена козя кожа и в тях могат да бъдат поставените детски ортопедични стелки – супинатори.

Детски ортопедични обувки Memo | ОРТОТЕХ
Детски ортопедични обувки Memo | ОРТОТЕХ