Тенис лакът – същност и лечение

3087

Тенис лакът – Какво е латерален епикондилит?

Тенис лакът или латерален епикондилит е често срещано състояние, при което се предизвиква болка в областта на лакътя и епикондилите. Най-често термина тенис лакът описва болка в епикондилите (външната изпъкнала част на лакътя, където се захващат мускулите отговарящи за разгъването на лакътя и повдигането на китката).

Тенис лакът като термин произлиза от факта, че състоянието е описано първо при хора практикуващи тенис. Тенис лакът обаче, не е състояние запазено само за тенисисти или за спортуващи хора. Тенис лакът може да бъде развит при практикуването на множество видове спортове, които натоварват китката – бадминтон, голф и подобни. Тенис лакът често се наблюдава при хора изпълняващи многократни, еднообразни движения на лакътя, като работа с машини, мишка за компютър например или свирене на музикален инструмент. Нерядко се наблюдават оплаквания при хора извършващи селскостопанска работа и дейност.

Тенис лакът е състояние, при което постоянното натоварване в областта води до дегенеративни процеси в лакътната става. Постоянните движения възпрепятстват пълното възстановяване на сухожилията и заместването на нова съединителна тъкан.
Тенис лакът е състояние, което може да възникне както бавно и постепенно, така и да настъпи изведнъж след силно натоварване. Първоначалните симптоми включват умора и напрежение в ръката. Постепенно болката се засилва, като се усеща по време на движение и натоварване. За тенис лакът може да е характерно липсата на болка при покой на ръката. Болката е най-честият симптом, като такава се усеща и при натиск на мястото. В напреднала, остра фаза на състоянието може да се стигне до невъзможност за задържане и повдигане на предмети с ръка.

Тенис лакът би могъл да бъде получен и от травма, нарушена мобилност на тялото, проблем в раменния пояс, но най-често е в резултат на претоварване.
При тенис лакът външната част на лакътя е болезнена при допир, като в някои случаи може да има и болка в покой. Повечето хора съобщават за болка при натоварване, особено при ротационни движения в китката и предмишницата.

Тенис лакът | ОРТОТЕХ
Тенис лакът | ОРТОТЕХ

Тенис лакът и ортеза за лакътя

Тенис лакът е диагноза, която се поставя след преглед от специалист – ортопед или кинезитерапевт. Тенис лакът, като състояние, може да бъде установено чрез ЯМР или ехограф, но не и чрез рентгенова снимка.

Ако имате поставена диагноза тенис лакът (латерален епикондилит) или имате съмнение за такава, най-препоръчваният избор е почивката. При леки и умерени състояния на тенис лакът почивката и леката компресия в областта дават отлични резултати.

Епибрейс Комфорт на Ортотех е специално създаден за тенис лакът/ Epicondilitis lateralis и голф лакът/ Epicondilitis medialis. Голф лакът е много подобно състояние с тази разлика, че при него болката се локализира от вътрешната страна на лакътя. Епибрейс Комфорт е ортеза, която осигурява комфортен натиск и компресия в областта. Не е лесно лакътната област да бъде приведена в покой и почивка. С подходящата ортеза можете да стабилизирате областта особено при тенис лакът.

Нашата ортеза за тенис лакът Епибрейс Комфорт е предназначена да облекчи натоварването в залавните места на мускулите около лакътната става. Пристягането на лентата променя залавнато място на мускулите, премества го под лентата, в мястото на притискането от силиконовия детайл. Този детайл трябва да се позиционира под нивото на болезнената точка, която е по външната или вътрешната повърхност на лакътната става. Пристягането с лентата за тенис лакът или голф лакът не трябва да причинява застой на кръвоснабдяването, но трябва да се усеща от потребителя.
Едно от предимствата на нашата ортеза за тенис лакът е конструкцията със силиконов детайл, с подходящи размери, форма и хлътвания, така че позицията му да не се размества. Тези характеристики позволяват ортезата за тенис лакът да остане комфортна по време на спорт и работа. Материята на лентата е доста въздухопропусклива, но достатъчна здрава. Ортезата за лакът се предлага в универсален размер.

Тенис лакът | ОРТОТЕХ 2
Тенис лакът | ОРТОТЕХ 2

Ортеза за тенис лакът - Брейс епи Push Med

При нужда от имобилизираща ортеза при тенис лакът бихте могли да ползвате модела на Push Med. Push е холандска марка, предлагаща висок клас ортопедични помощни средства. Нейният каталог също включва ортеза, епикондиларен бандаж при състояние на тенис лакът. Моделът на Push е много предпочитан продукт от активните спортисти, тъй като предлага много добро анатомично прилягане към формата на ръката и остава стабилен по време на движение.

Ортеза за тенис лакът Брейс епи Push Med е чудесен избор, като класически метод за облекчение на състоянието. Нейната анатомична форма гарантира насочване на натиска към екстензорите (в случая на тенис лакът) или флексорите (в случай на ръка на голфъра) на китката.

Хората, които активно се занимават със спорт, са една голяма част от изпитващите състоянието на лакътя – тенис лакът. При тях ортезата за тенис лакът Брейс епи Push Med се е доказала като ефективен метод за намаляване на болката и оказване на подходяща компресия в областта. Активните спортисти, които имат състоянието тенис лакът, е важно да имат правилна техника за спортуване и начин на възстановяване. Състоянието тенис лакът може да премине в хронична форма и да доведе до мускулна слабост.

Тенис лакът | ОРТОТЕХ 3
Тенис лакът | ОРТОТЕХ 3

Тенис лакът и техники с кинезио лента

Както споменахме по-горе, техниките за лечение на тенис лакът са предимно консервативни и класически. Възможно е да ви бъдат предписани противовъзпалителни средства и мазила. Тенис лакът е състояние, което добре се повлиява от физиотерапия и рехабилитация, за което съществуват и се прилагат различни техники. Комбинирането им заедно с правилно приложен метод на кинезитейпинг може да има много добри резултати в дългосрочен план.

Техника за поставяне на кинезио лента при тенис лакът
За да изработите самостоятелно тейпинг при тенис лакът първо ще Ви е необходима кинезио лента. За техниката е добре да разполагате с асистент, но можете да поставите и сами. Започнете, като приготвите и изрежете с ножица две парчета от лентата: (както е показано на снимката). Не пропускайте да заоблите ръбовете на лентите преди поставяне.

• Една дълга лента
• Една къса лента

Стъпки на поставяне тейпинг при тенис лакът:
1. При леко свит лакът, залепете дългата лента странично, като започнете малко над лакътя и увиете към вътрешната част на ръката (1)
2. Поставете късата лента малко под лакътя, като продължите леко встрани от сгъвката. При поставяне на втората лента приложете лек опън. (2)

Когато прилагате кинезиотейпинга при тенис лакът спазвайте инструкциите за употреба на продукта, описани към него.

Тенис лакът | ОРТОТЕХ 4
Тенис лакът | ОРТОТЕХ 4