Разширени вени. Превенция и лечение чрез комресионна терапия

1954

Разширените вени – какво представляват?

Всеки, който пътува често или стои на едно място продължително време най-вероятно се е сблъсквал с проблема разширени вени и подути подбедрици. Разширените вени представляват разширени над 3 мм. подкожни вени в изправено положение. Наричат се още варикозни вени. Освен че се разширяват, варикозните вени се удължават и извиват. Всички повърхностни вени в човешкото тялото могат да се разширят, но най-често се засягат вените на краката. Това е резултат от по-високото налягане на кръвта в долните крайници докато тялото ни е в изправено или седнало положение. Заболяването се нарича варикоза на долните крайници или варици, варицес. Ако се касае за ограничено разширение на вена, то се нарича варикс. Разширените вени са част от хроничната венозна болест (ХВБ – сборен термин за различни увреждания на вените). Венозната недостатъчност е състояние в напредналите етапи на ХВБ, когато се достигне до кожни промени и венозни рани.
Ако варикозна вена се възпали и в нея се образува тромб, заболяването се нарича варикофлебит (повърхностен тромбофлебит). Това е най-честото усложнение на разширените вени.

Как да разпознаем симптомите?

Симптомите характеризиращи разширените вени са:

• Умора и тежест в подбедриците
• Подуване
• Крампи
• Сърбеж

В началото оплакванията обикновено са епизодични, най-вече през летните месеци, след което те се обострят и хронифицират.

Как да се предпазим от разширени вени и усложнения?

Разширените вени се развиват бавно с години. Много от хората отлагат посещението при лекаря до момент, в който заболяването вече е напреднало или има усложнения – варикофлебити, кожни промени и хронични отоци. Често можем да си помогнем много преди да достигнем до тежките усложнения.
За неприятното изтръпване и усещане на тежест в долните крайници вече има решение, а именно компресивните чорапи.
Ползите от компресионните чорапи са огромни, могат да помогнат за предотвратяване множество симптоми и усложнения. Те насърчават притока на кръв от краката към сърцето и спомагат за преодоляване неприятните ефекти, които пътуването или дългото седене можат да причинят. Когато сте на хиляди метри във въздуха или прекарвате дълги часове седнали, налягането влияе върху краката ви и може да увеличи вероятността от подуване или дори образуване на кръвни съсиреци. Компресивните чорапи са предназначени да прегръщат здраво краката, като помагат на кръвта да циркулира по-ефективно. Цялостната компресия допълнително стабилизира мускулната фасция и повишава тонуса на стените, на кръвоносните съдове, помагайки на кръвта да мигрира от периферията към сърцето. Стимулирането на притока на кръв също помага при продължително седене или стоене, предпазва мускулите от възпаление след тежки дейности, като дълъг ден на ходене или туризъм.

Има ли превенция при поява на първите симптоми?

Компресивните чорапи се изписват от лекар, който назначава нужната компресия според нивото и тежестта на състоянието Ви. Най-общо се различават по два критерия – ниво на компресия и дължина.

Можем ли да изберем компресивни чорапи с превантивна цел?
Италианският производител на компресивни чорапи Albert Andre разработи продукти с по-ниски нива на компресия, които да оказват подкрепа при първите симптоми на варикоза в долните крайници.
По- слабите нива на компресия са между 8 -30mm Hg и имат по-скоро превантивен характер, могат да се използват и за постоперативна терапия. Такъв вид продукт са Компресивните чорапи при пътуване – успешен начин за предпазване от емболизъм и варикози при хора пътуващи често със самолет, кола и др. Благодарение на меката компресия от 18-28 mmHg се намалява напрежението и отока в глезените при продължително седене. Оказват лек масаж и са комфортни на допир с кожата. Подходящи за носене и от мъже.

Чорапогащник 140 Den – Albert Andre е класически чорапогащник, който оказва предтерапевтична подкрепа при първите симптоми на венозна недостатъчност. Подходящ за стимулиране на венозно-лимфната циркулация и профилактика на разширени вени, оказва масажиращ ефект. Упражнява лек натиск от 8 до 20 mmHg върху глезена, постепенно намалявайки към прасеца и бедрото и се предлага в 4 цвята.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар за състоянията противопоказни за употреба на компресивни чорапи!

Чорапи с по-високи нива на компресия между 30 – 50 mm Hg задължително се изписват от лекар и имат за цел да повлияят на по-тежки състояния, като например умерени до тежки едеми, варикозни вени, дълбоки тромбози, хронична венозна недостатъчност и пр.
Според дължината компресивните чорапи се делят на къси (в областта на подбедрицата – до коляното), дълги (обхващат подбедрица и бедро – до ингвиналните гънки), чорапогащи (обхващат, както класически чорапогащи – подбедрици, бедра плюс долната част от корема и кръста).

Компресивните чорапи имат широко въздействие и ползи. Те могат да се използват както за превенция и профилактика, така и за лечение на сериозни съдови заболявания. Какви и колко дълги чорапи да изберем зависи най-вече от препоръките на Вашият лекар, нивото на проблема и търсения комфорт. За превенция най-често се избират къси чорапи с по-ниска компресия. При по-тежки случай лекарите избират нивото на компресия плюс дължината на чорапа.

В днешно време производители като Albert Andrè, предлагат висококачествени модели, които са изключително комфортни и елегантни.

Компресивни чорапи и терапия | ОРТОТЕХ Блог
Компресивни чорапи и терапия | ОРТОТЕХ Блог