Причини за болки в кръста – Д-р Йовко Гюров

860

Болката в кръста е често срещано състояние, което засяга милиони хора по света. Може да бъде изтощително и значително да влоши качеството на живот и работоспособността. Разбирането на основните причини за болки в кръста е от решаващо значение за ефективната профилактика и лечение. В тази статия ще разгледаме многостранните фактори, които допринасят за появата на болка в кръста при хората. Чрез изследване на взаимодействието на различен вид фактори можем да придобием цялостна представа за причините поява на болки в кръста и да проправим пътя за подобрени стратегии за справянето с нея. В Ортотех от години разработваме ортопедични колани при болки в кръста и множество състояния, които можете да сравните.

Болка в кръста и фактори на възрастта

Съвсем ясен е факта, че болките в кръста са по-чести с напредване на годините, като причините за това са комплексни. На първо място човешкото тяло е изградено от отделни части, които се износват с времето. Болките в кръста често са симптом на „стареене на материала“. Така, както стареят детайлите на всички материални предмети, които ни заобикалят.

Болки в кръста обаче се срещат при млади хора и дори при деца. При децата се свързват най-често с някои вродени особености и най-вече с относително слабата мускулатура спрямо голямата детска активност. Във възрастовата група от 20 до 40 години най-често болката в кръста е свързана с травматичен момент. Той може да е остро настъпил или в резултат на по-големи интензивни и повтарящи се натоварвания. В следващите възрастови групи от 50 до 60 и нататък болките в кръста зачестяват, защото се прибавя и естественото износване на органите изграждащи поясната област.

С напредването на годините се натрупват и излишни килограми, които пряко влияят на стойката и водят до по-силни и чести оплаквания. Болките в кръста при възрастни хора имат доста комплексна генеза – натрупано с годините износване, повишено натоварване поради заседнал начин на живот и слаба мускулатура. Последното е особено важно, както споменахме слабата мускулатура е причина за болки в кръста и при деца.

Болки в кръста – Д-р Йовко Гюров | ОРТОТЕХ 02
Болки в кръста – Д-р Йовко Гюров | ОРТОТЕХ 02

Болки в кръста - анатомични фактори

Анатомичната структура на долната част на гръбнака играе решаваща роля за развитието на болките в кръста. Различни анатомични фактори могат да допринесат за появата им. Някои вродени особености са честа причина за болки в кръста.
Болестта известна като Спина бифида има леки форми, които нямат друго проявление, а само болка в кръста и по-силно окосмяване в най-ниската част на гърба. Съществуват вариации на нормалния брой поясни прешлени, който е 5. В случаи на 4 или 6 има по-особен контакт с таза, което пък повишава риска от болка в кръста. Междупрешленните дискове, действащи като шокабсорберни възглавнички, могат да имат анатомични особености, които да доведат до понижена здравина. В резултат част от тези междупрешленни дискове може да изпъкне към близките гръбначни нерви и да ги притисне, като по този начин причинява болка в кръста или областта. Някои вродени или придобити особености, като Спиналната стеноза /стесняване на гръбначния канал/ може да притисне гръбначния мозък или нервните коренчета.

Структурни аномалии, като сколиоза или спондилолистеза също могат да доведат до болка в кръста. Сколиозата най-често е неболезнена в детска и в по-млада възраст. Неправилното натоварване обаче води до сериозни болки в кръста, както и в други отдели на гръбначния стълб.

Спондилолистезата представлява приплъзване на един прешлен спрямо друг. Причините са или вродени, или резултат от хронично претоварване. Тази промяна в позицията на прешлените води до разбираемо притискане на нервни коренчета, стави и мускули. Болката в кръста е доста силна и се повлиява трудно в тези случаи.

Болки в кръста – Д-р Йовко Гюров | ОРТОТЕХ 04
Болки в кръста – Д-р Йовко Гюров | ОРТОТЕХ 04

Болки в кръста - механични фактори

Механичните фактори включват стойка, механика на тялото и биомеханика. Лошата стойка, особено по време на продължително седене или стоене, създава прекомерен стрес върху гръбначния стълб и неговите поддържащи структури – мускули и връзки.

При статичното натоварване болки се появяват заради по-слабото развитие на мускулатурата, която отговаря за този тип усилие. Развитието на устойчива на продължително неинтензивно натоварване мускулатура представлява профилактика на болките в кръста. Неправилните техники за повдигане или повтарящото се такова могат да натоварят мускулите, връзките и дисковете. Дори не голяма тежест, която се пренася с усукване в кръста или със скорост и инерция, която е трудно управляема от човека може да доведе до рязка поява на болка в кръста и гърба. Неадекватната стабилност на поясната и коремната мускулатура, слабите мускули на гърба или мускулен дисбаланс, също е причина за поява на болки в кръста.

Болки в кръста – Д-р Йовко Гюров | ОРТОТЕХ 03
Болки в кръста – Д-р Йовко Гюров | ОРТОТЕХ 03

Болки в кръста поради фактори повлияни от начина на живот

Фактори свързани с начина на живот, като затлъстяване, заседнал начин на живот и липса на физическа активност се оказват значими и допринасящи за болката в кръста. Наднорменото тегло поставя допълнителен стрес върху долната част на гърба, увеличавайки риска от болка и структурни увреждания. При затлъстяване центъра на тежестта на тялото се измества напред, което поражда необходимост от по-голямо поясно прегъване с цел балансиране на тялото.

Заседналият начин на живот, характеризиращ се с продължително седене или бездействие, отслабва поддържащата мускулатура и води до скованост и загуба на мускулен тонус. Работната поза в седнало положение, в комбинация със слаба мускулатура, води до неправилен седеж с усуквания в поясната област. Както може да предположим това води до чест дискомфорт и болка в кръста. Обратно, прекомерната физическа активност без подходяща подготовка или загряване може да натовари гърба и да доведе до нараняване. Оплаквания могат да се появят и при физически здрави хора и спортисти. Тук причината е остра травма или болка в кръста свързана с хронично претоварване.

Болки в кръста - психологически фактори

Психологическите фактори, като стрес, безпокойство, депресия, емоционален дистрес могат да окажат дълбоко въздействие върху развитието и обострянето на болките в кръста. Психологическият стрес може да доведе до мускулно напрежение, недобри механизми за справяне и променено възприятие на болката, засилвайки усещането за болка в кръста. Емоционалните фактори могат също да допринесат за поведение при болка, което е неефективно и води до поддържане на порочен цикъл. Какво може да се случи? Появилите се болки в кръста при човек в емоционално нестабилно състояние могат да доведат до отказ от движение и спорт. Може да се получи компенсаторно увеличаване на прием на висококалорични храни, които да доведат до увеличено тегло. Всичко това води до засилване на болката в кръста и индивидуалното възприемане на нейната сила и значение.

Болката в кръста е сложно състояние, повлияно от множество фактори включително анатомични, механични, начин на живот и психологически такива. Интегрираният подход, който адресира тези различни причини е жизненоважен за ефективното ѝ управление. Стратегиите за превенция трябва да се съсредоточат върху насърчаване изграждането на добра стойка, насърчаване на редовни упражнения, поддържане на здравословно тегло и умело управление на нивата на стрес. Ранната намеса, правилната диагноза и индивидуализираните планове за лечение са от съществено значение за намаляване въздействието на болката в кръста върху отделните хора и обществото като цяло. Чрез непрекъснати изследвания и комплексни грижи можем да се стремим към минимизиране на риска от поява на болките в кръста и бързото им преодоляване. Системното увеличаване на познанията на всеки съвременен човек за това разпространено състояние, както и бързото предприемане на правилните действия биха направили болките в кръста управляеми и нетравматични. Вижте повече за Ортопедични колани за кръст Ортотех и тяхното приложение.

Болки в кръста – Д-р Йовко Гюров | ОРТОТЕХ 05

Д-р Йовко Гюров, ортопед-травматолог и основател на Ортотех