Колан за дискова херния – Кой да изберем?

1034

Какво е дискова херния?

Дисковата херния е състояние, което засяга междупрешленните дискове в гръбначния стълб. Гръбначният стълб се състои от отделни кости, наречени прешлени, а между всяка двойка прешлени има диск, който действа като възглавница или амортисьор. За дискова херния говорим, когато е налице изменение на междупрешленните дискове. Това изменение може да се дължи на дегенеративни промени, по рядко в резултат от травми или в резултат от тежък физически труд.

Дискова херния възниква, когато вътрешното ядро на диска наречено nucleus pulposus избута външния слой, наречен annulus fibrosus. Това може да се случи поради свързано с възрастта износване на диска, нараняване или прекомерно натоварване на гръбначния стълб. Когато вътрешното ядро изпъкне, то може да окаже натиск върху близките гръбначни нерви, причинявайки болка, изтръпване или слабост в областта на тялото захранвана от тези нерви.

Симптомите на дискова херния могат да варират в зависимост от местоположението и тежестта ѝ. Честите симптоми включват болка в гърба, болка във врата, излъчваща се болка надолу по ръцете или краката (в зависимост от засегнатата област на гръбначния стълб), изтръпване, мускулна слабост или промени в рефлексите.

Възможностите за лечение на дискова херния варират от консервативни мерки до хирургична интервенция, в зависимост от тежестта и въздействието върху ежедневния живот. Консервативното лечение може да включва почивка, физиотерапия или препоръка за носене на колан за дискова херния. В по-тежки случаи, когато ортопедичен колан за дискова херния или друго консервативното лечение не осигури облекчение или има признаци на неврологичен дефицит, може да се обмисли операция за отстраняване или възстановяване на хернираната част на диска.

Консултацията с лекар специалист за точна диагноза и подходящ план за лечение, ако подозирате, че имате дискова херния е задължителна.

Колан за дискова херния | Кой да изберем? 02
Колан за дискова херния | Кой да изберем? 02

Може ли да помогне коланът при дискова херния?

Дисковата херния или дископатия може да засегне всеки един прешлен от гръбначния стълб. Най-често обаче се появява в областта на шията или кръста (лумбалната област). Знаете ли, че дисковата херния в областта на кръста е една от честите причини за поява на болка в областта?

Ортопедичните колани за гръб или колани за лумбална опора, често се използват като консервативна възможност за лечение на хора с дискова херния или други заболявания на гръбначния стълб. Тези колани са предназначени да осигурят опора на долната част на гърба и да ограничат движението, за да намалят болката и да насърчат оздравителните процеси. Въпреки, че те могат да бъдат полезни в определени ситуации, важно е да се отбележи, че тяхната ефективност може да варира в зависимост от човека и специфичните обстоятелства на дисковата херния.

Ортопедичните колани за дискова херния обикновено се поставят около долната част на гърба и се закрепват с регулируеми презрамки или велкро ленти. Колани Ортотех са изработени са от материали, които осигуряват компресия и стабилност на лумбалната област на гръбначния стълб. Коланите при дискова херния са предназначени да ограничават прекомерното движение, като огъване или усукване, което може да влоши дисковата херния и да причини болка.

Ето няколко начина, по които ортопедичните колани могат да работят при дискова херния:

  • Облекчаване на болката:  Компресията, осигурена от колана, може да помогне за облекчаване на болката чрез намаляване на натиска върху дисковата херния и стабилизиране на гръбначния стълб. Като ограничава движението, коланът може да предотврати по-нататъшно дразнене на засегнатата област.
  • Поддържане на стойката: Ортопедичните колани могат да насърчат по-добра стойка, като допринася гръбнака да поддържа неутрална позиция. Това може да помогне за намаляване на напрежението върху дисковете и околните структури.
  • Промяна на активността: Носенето на ортопедичен колан може да напомни на хората да внимават за движенията си и да ограничат дейностите, които могат да влошат симптомите им. Избягването на прекомерното огъване, или повдигане може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно нараняване и да подпомогне процеса на оздравяване.
  • Психологическа подкрепа: Усещането за подкрепа и стабилност, осигурено от колана, може да има психологическа полза, като дава на хората с дискова херния повече увереност да се движат и да участват в ежедневните дейности.
Колан за дискова херния | Кой да изберем? 03
Колан за дискова херния | Кой да изберем? 03

Колани за дискова херния Ортотех и техните предимства

Ортотех произвежда серия ортопедични колани, често използващи се при състояния като дисковата херния. Нашите модели ортопедични колани са съобразени с нивото на оплакванията и нивото на физическа активност на пациентите. Имаме модели ортопедични колани, които предлагат много добър комфорт по отношение на подвижност и движение.

Колан Стандарт Ортотех е един възможен вариант при необходимост от колан за дискова херния. Употребява се при пациенти със средно изразени оплаквания в поясната област и представлява ортеза с класическа конструкция, неговите предимства са:

•  Изрязана предна част, което осигурява комфорт в седнало положение и при по-пълни пациенти
•  Осигурява опора, както за гърба, така и за страничната част на поясната област
•  Заема отлично извивките на тялото

Колан при дискова херния Стандарт Анатомик е друг вариант приложим, като колан за дискова херния. За разлика от предния модел тук имаме увеличена стабилност и се постига по-високо ниво на компресия. Четирите двойни еластични банела са поставени така, че да покрият цялата задно-странична област. Колан Стандарт анатомик също предлага комфортна кройка за коремната област, като има свободно парче ластик, което може да се поставя допълнително.

Колан при дискова херния Екстра надгражда досегашните, като предлага увеличена стабилност. Тук имаме 6 стоманени банела, висок ластик отпред и двойно допълнително пристягане.

Колан Екстра Макс има значително увеличена стабилност посредством 6 стоманени банели и тройно допълнително пристягане. Неговото предимство е, че предлага висока стабилност без да нарушава ежедневния комфорт.

Колан Екстра Хесинг е друг модел на Ортотех, който е възможен вариант при нужда от колан за дискова херния. Коланът стабилизира едновременно поясния и раменния отдел. Комбинация от метални банели и еластични ленти, които укрепва целия гръбнак в умерена стабилизация без да ограничава движението.

Лумбофикс е най-стабилният колан Ортотех. Неговата височина обхваща всички поясни прешлени и последните два гръдни. Разполага с 8  метални банела и тройно допълнително пристягане. Конструкцията е стабилна и в предната част, но позволява комфортно седене в желаната изправена позиция.