30
Mar
11
Apr
10
Feb

(Български) Плоското стъпало – нормално ли е и кога да го лекуваме?

Стъпалата са опората на нашето красиво човешко тяло.

Като се изчисли площта на цялото тяло –средно около 1,73 кв.м., се оказва, че ние разчитаме да се държим изправени едва на ок. 2,5% от площта. Когато настъпят оплаквания в областта на стъпалото, се нарушава ритъмът на живота ни, не можем да бъдем активни, да си вършим работата, намалява физическата активност, повече седим, лежим, а любимите ни обувки на висок ток стоят в шкафа.

Какво всъщност е плоскостъпие?

Плоскостъпието е спадане на напречния и/или надлъжния свод на стъпалото, което може или не да предизвика оплаквания, болки, изтръпване и бърза умора при ходене и натоварвания. Нормалното стъпало работи като амортисьор на цялото тяло. Всеки път, когато стъпваме или тичаме, стъпалата поемат до 5 пъти нашето тегло и ако липсваше тази шок-абсорбинг функция, нашите кости нямаше да понесат тежестта, с която ги натоварваме, и щяха да се разместят или дори счупят.

Съществува и т.нар. безсимптомно плоскостъпие, т.е при преглед се установява наличие на състоянието, но липсват оплаквания от страна на пациента. При тези случаи може, без да е задължително, да се използват индивидуални ортопедични стелки за профилактиране на бъдещи оплаквания.

Read more